WordPress - En koloss som driver mer än 40% av internet

Itiden ❤️ WordPress = Sant
Om Statamic är ett CMS du inte hört talas om, är WordPress förmodligen det CMS som flest människor någon gång stött på, eller hört om. Något som kanske inte är så konstigt, med tanke på dess totala dominans på marknaden. Mätningar tyder på att cirka 43 % av världens webbsidor använder innehåll skapats i WordPress (siffran varierar ständigt).
En historielektion om WordPress 🧐
2003 när den första versionen av WordPress såg dagens ljus, var CMS är rätt komplicerad historia. Marknaden dominerades av CMS som Mamboserver, PHP-Nuke och Drupal. CMS som i mångt och mycket var kapabla till mycket, men ofta kändes överväldigande och komplicerade för den vanliga användaren.
För att få människor utan den tekniska kunskapen och intresset att anamma möjligheterna med internet, bestämde sig två entusiaster och utvecklare för att skapa ett system, enkelt nog, för vem som helst att kunna sätta upp.
Nymodigheten ”blogg”, som beskrevs som en digital dagbok, öppen för alla att läsa, hade börjat väcka intresse för gemene man, men att sätta upp en var långt i från en enkel sak. Det var just denna målgrupp man ville nå ut till med WordPress. Och det är något man får säga att man lyckades med. Ett verktyg som var gratis för alla, och enkelt nog att installera och komma igång med gjorde att man fick en rivstart.
Det riktiga genombrottet kom dock åren efter, då man 2004 introducerade möjligheten att expandera funktionerna i WordPress med plugins. 2005 utökade man möjligheterna genom att låta användarna installera teman som gjorde att man enkelt kunde välja hur man ville att sin blogg ser ut.
Resten är historia, och idag är ca 43% av allt innehåll på internet, skapat med WordPress som CMS.

Vilken typ av CMS är WordPress?
Att det finns flera olika typer av CMS, har vi redan gått igenom här. Huruvida WordPress ens kan klassas som ett CMS är något kritiker länge ifrågasatt, då WordPress vid installation är ett relativt naket och funktionsfattigt system. Att det har rötter som bloggverktyg, något som i mångt och mycket stämmer även idag, gör att det kan upplevas som ett klenare alternativ till andra, mer komplicerade och kompletta CMS. Detta är dock något som löses med något av alla de tusentals plugins som finns, där du i stort sett kan hitta alla funktioner du kan tänkas behöva, redo att installeras och köras.
Då användarbasen är såpass stor så är utbudet av färdiga plugins och teman enormt, vilket kan anses vara positivt, men kan även ses som dess största svaghet. Då utbudet av plugins är så stort, behöver man ofta göra utvärderingar av huruvida det är ett bra plugin eller inte, om det fortfarande underhålls och utvecklas, och om det är gratis att användas eller kommer med en kostnad. WordPress som system är helt gratis och erbjuder sin källkod helt öppet. Men då dess basfunktioner är så pass enkla, kan det krävas att man installerar plugins, eller utvecklar ett själv för att få önskad funktionalitet.
I korta drag så kan man säga att med hjälp av plugins kan WordPress vara allt från en blogg till en webbshop eller en fullfjädrad företagssida, översatt till flera språk.
Man bör även ha med sig att ju fler plugins man har, ju mer underhåll kommer det krävas i form av uppdateringar och anpassningar.
Detta är vanligtvis inget stort problem om man anlitar ett företag som sysslar med utveckling. Vi på Itiden försöker alltid hålla nere antalet plugins, och behövs ett plugin, är vi noga med vilka vi rekommenderar eller installerar.
En variant, men två möjligheter ⤵️

WordPress med egen hosting
Om du själv sätter upp WordPress på en server eller via ett webbhotell styr du själv över vad du vill installera, oavsett om det gäller plugins eller teman. Du kan också själv eller med hjälp av en utvecklare konfigurera din sida som du själv vill med full kontroll.

WordPress.com
WordPress.com erbjuder en väldigt enkel start för den som snabbt vill komma igång med en webbsida, och inte har behov av egna funktioner eller teman. Vad man istället för är en lista med plugins och teman som kan installeras, och som valts ut av WordPress.com. Möjligheterna att själv påverka hur dessa ska fungera eller ser ut är också begränsad.
Varför välja WordPress?
Många av fördelarna har redan nämnts i artikeln, men vi försöker lista de största fördelarna nedan.
Enkelt att komma igång med och använda
Flexibelt nog att kunna växa och skalas upp med nya funktioner
Dess storlek i marknadsandelar gör att kunskapen om hur man utvecklar och underhåller är utbredd
Mobilanpassat direkt från start, så väl start temat som administrationsgränssnittet
Inbyggd kommentarsfunktion för den som vill interagera med sina besökare
Mängder av teman och plugins, både gratis och som kostar pengar
Liksom tidigare punkt gör marknadsandelen att många redaktörer och innehållsadministratörer arbetat i WordPress tidigare, och därmed redan vet hur det fungerar

Vem är WordPress till för?
WordPress kan användas av i stort sett alla, för de flesta uppgifter. Dock bör man ha kunskap kring utveckling själv, eller använda sig av en utvecklare för att underhålla sin sida. Det släpps kontinuerligt nya versioner som täpper till säkerhetshål, och nya versioner kan också medföra att plugins man använder slutar fungera. Så när det kommer till att administrera innehåll är systemet fantastiskt för de allra flesta, men om man själv saknar kunskap om säkerhet och utveckling bör man anlita någon som gör detta och underhåller sidan löpandes.

Vad är det för teknik bakom WordPress?
WordPress är byggt med PHP och den senaste rekommenderade versionen är PHP 8.2. För att driva en WordPress-sajt behöver du en webbserver, vanligtvis Apache eller Nginx, vilket är två av de mest använda servrarna idag.
När det kommer till databaser använder WordPress oftast MySQL eller MariaDB, men från och med senare versioner finns även stöd för SQLite om du vill ha en enklare lösning.
För bildhantering används antingen GD Library eller ImageMagick, vilket gör att bilder kan beskäras, ändras och optimeras direkt i WordPress.
Om du vill ha ännu mer flexibilitet går det också att använda WordPress som ett headless-CMS, där innehållet levereras via ett API och du bygger frontend helt fritt – mer om det kan du läsa i denna artikeln.
För serverkrav kan du läsa mer på WordPress egna sida som du hittar här.

Vill du veta mer om hur vi på Itiden tänker kring utveckling och teknik, kan du besöka vår sida, helt dedikerad för utvecklare och den teknikintresserade. Gå till tech.itiden.se för läsa mer.
Andra som använder WordPress

Chemsec.org
En organisation som arbetar för att minska skadliga kemikalier i våra produkter

Vill du veta mer om CMS?
Att välja CMS är kan vara förvirrande och kännas överväldigande, vilket vi på Itiden förstår.
Därför tar vi gärna ett snack om de behov ni har och hjälper er välja ett CMS som passar er just nu, men även i framtiden.
Fyll i formuläret så kontaktar vi er så snart vi kan.